Når baglandet gør oprør

” … vi er nødt til at forstå, nogen er nødt til at forstå, at vores bagland i dag er andet og mere end medlemmerne, hvor vigtige vi end er allesammen. For der er nogen, der er vigtigere end os: danskerne. Så jeg vil gerne sig tak til dem, danskerne. Hver og en, som har betroet mig det ansvar, jeg har forsøgt at løfte gennem årene. Uanset, om I har været medlemmer eller ‘bare’ stemt på os.”

Citatet stammer fra tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens afskedstale på Venstres landsmøde den 16. november i år. En tale, som på lange stræk var et langt, humoristisk og skarpt forsvar for, at Løkke under valgkampen havde opgivet VLAK og satset på en regering hen over midten.

Venstres interne målinger havde op til valgkampen vist, at moderate borgerlige vælgere så positivt på en regering mellem Venstre og Socialdemokratiet. Og da Løkke ikke politisk kunne se sig selv samarbejde med det yderste højre, landede den der. Statsministeren smed VLAK-regeringen ud med badevandet og gik solo.

Efter Løkkes “Befrielsens øjeblik” blev det dog hurtigt klart, at tillidsfolkene i Venstre ikke delte formandens tanker om et regeringssamarbejde med S – langtfra. Utilfredsheden i især den jyske del af baglandet var massiv, og selvom Venstre gik pænt frem på valgdagen, var sagen med til at fremskynde Løkkes fald som formand.

Læs hele indlægget på Altinget.