DF har sejret ad helvede til

Dansk Folkeparti er i politisk krise. Partiet har formået at gøre nationalkonservatismen så “stueren”, at den har spredt sig dybt ind i S, V og K. Resultatet er, at DF i dag ikke længere har en unik position – eller en klar plan for, hvordan man igen skal få det.

Da LO-formand Thomas Nielsen holdt sin afskedstale på LO’s repræsentantskabsmøde i februar 1982, var det blandt andet med ordene, at fagbevægelsen havde ”sejret ad helvede til – godt!”.

Hvis man læser Thomas Nielsens tale fra dengang, er det tydeligt, at han mente ordene som en lovprisning af fagbevægelsens store historiske sejre. Nielsen var stolt af den rolle som fagbevægelsen havde spillet i udviklingen af velfærdssamfundet.

Efterfølgende er citatet, især på grund af tidspunktet, det blev sagt på, dog ofte blevet udlagt som et eksempel på, at man kan få så stor magt, at man til sidst kan blive ædt op af sin egen succes.

I 1982 var Socialdemokratiet kørt fast i den økonomiske krise. Blandt andet fordi man politisk blev låst i et jerngreb af et magtfuldt LO med Thomas Nielsen i spidsen. Resultatet af jerngrebet blev et årti med Schlüter-regeringerne og drastisk reduceret indflydelse til LO.

Jeg kom til at tænke på det gamle Thomas Nielsen-citat, da jeg læste interviewet med DF-formand Kristian Thulesen Dahl i Berlingske søndag. I interviewet siger Thulesen Dahl, at årsagen til krisen og fragmenteringen i den borgerlige blok er, at liberalisterne har fået for meget plads. ”Det borgerlige Danmark er blevet hijacket af en liberalistisk strømning,” lyder analysen fra DF-formanden.

Skåret hårdt op så illustrerer citatet, at Dansk Folkeparti endnu ikke ved, hvordan de skal komme videre politisk efter sommerens katastrofevalg. De hænger stadig fast i den dejligt lette forklaring, at det først og fremmest er andres skyld, at det gik, som det gik i juni.

Læs hele klummen på Altinget.