Grønne investeringer kickstarter ikke økonomien

Præsident Obamas første stabschef, Rahm Emanuel, sagde i 2008, i forbindelse med et interview med The Wall Street Journal: ”Du skal aldrig lade en alvorlig krise gå til spilde. Og hvad jeg mener med det? Det er en mulighed for at gøre ting, som du troede, du ikke kunne gøre før.” 

Citatet er ganske illustrativt for mange af de bud, vi på det seneste har set på, hvordan vi kickstarter økonomien igen. Uden den store hensyntagen til den specifikke krise, vi står overfor, er alle de gamle travere blevet hevet af stalden – krisen skal jo bruges, og måske er man så heldig, at ens forslag ryger igennem i krisens øgede forvirring.

Tag for eksempel forslagene om massive grønne investeringer som økonomisk kickstart, der er kommet fra blandt andet partierne til venstre for regeringen og flere af erhvervslivets organisationer.

Som politisk parti er det naturligvis helt legitimt at arbejde for, at der hurtigt og massivt skal investeres i den grønne omstilling. Og for en erhvervsorganisation, som lobbyer for sine medlemmers interesser, er det en del af jobbeskrivelsen at argumentere for tiltag, som især gavner de sektorer, ens medlemmer kommer fra. Begge ting er dog ikke det samme, som at det sagligt set er den bedste måde at få økonomien i gang på.

Spørger man de økonomiske vismænd om, hvad der skal til for hurtigt at genstarte økonomien, peger svarene i en lidt anden retning end massive grønne investeringer. Vismændene offentliggjorde før påske tre anbefalinger til genopretningen af økonomien.

For det første anbefaler vismændene, at vi ikke skal gøre noget, der skader strukturerne i økonomien på sigt. Det kunne for eksempel være at indføre en ny efterløn, som vil martre dansk økonomi de næste mange år.

For det andet så anbefaler de, at vi om muligt koordinerer indsatsen på europæisk plan, så vi får mest mulig effekt. Danmark er nu engang en lille åben økonomi, som lever af eksport.

Og sidst men ikke mindst, og det er det væsentlige her, så påpeger vismændene, at den mest effektive måde til hurtigt at kickstarte en økonomi på er ved at dele en sum penge ud til alle danskere, som de kan bruge til forbrug.

Læs hele indlægget på Altinget.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *