Erhvervsfolk er sjældent dygtige politikere
“Færre grønskollinger i ministerbilerne, tak”.
Rubrikken på Berlingskes leder 28. december var ikke til at tage fejl af. Der er behov for flere ministre med grå hår og erhvervserfaring, skal man forstå på lederskribenten. Rigtige ledere ude fra virkeligheden.
Kritikken fra Berlingskes lederskribent er ikke ny. Med jævne mellemrum kan man især i erhvervspressen læse indlæg, som kræver flere erhvervsfolk i Folketinget og regeringen.
Hvis der bare kommer flere erfarne ledere ude fra virkeligheden ind på Borgen, som ikke har været i politik hele deres liv, så kommer fornuften i højsædet og sagerne bliver løst, lyder argumentet.
Der er ingen tvivl om, at Folketinget i dag er langt fra repræsentativt for befolkningen som helhed.
I det danske samfund som helhed er der i dag ti procent, som har en lang videregående uddannelse. I Folketinget er det 57 procent. En femtedel af befolkningen er under 30 år, mens det samme kun gælder for seks procent af folketingsmedlemmerne.
Personer over 64 år udgør 24 procent af den myndige befolkning, men kun otte procent af folketingsmedlemmerne. Og knap 40 procent af Folketingets medlemmer er kvinder, mens kvinder udgør over halvdelen af befolkningen.
Det er en smagssag, om den manglende repræsentativitet er et stort demokratisk problem. Det er i hvert fald ikke noget nyt. Kigger man tilbage i historien, var Folketinget og Landstinget, dengang vi havde det, betydeligt mindre repræsentativt sammensat, end Folketinget er i dag.
Derudover er der ikke meget belæg for, at ministerens erhvervsmæssige baggrund er afgørende for vedkommendes succes som minister – tværtimod.
Læs hele indlægget på Altinget.